Novi pokušaj biznis segmetacije

Rekonstrukcija marketing i biznis planova je u toku ili bi barem trebalo da bude, ako ne živimo u svetu mašte.

Naš tim je već u prvih petnaestak dana savetovao klijente u na koje stavke u svojim planovima da se fokusiraju kako bi umanjili posledice trenutne krize na svoj biznis.

Evo mog pokušaja koronske i post-koronske segmentacije kompanijskog ponašanja:

  1. FORA – svi znamo da je u našim krajevima FORA bitna. Ovo je nemarketinška kategorija, ali ima dejstvo na kompetitivni set kompanija u kojima radi „preduzeće na foru“. Reče mi jedan klijent da obično iz kriza izađe više bogatih firmi nego što ih je bilo ranije. Podaci pre i posle će nam reći ko je lukrativno iskoristio neki kredit, neku pomoć, neko veliko parče budžeta državne firme. Jer, ne možemo svi na foru; neko mora i na mozak.
  2. FENIKS – ovo ponašanje biznis-karakterno podseća na disruptore. Paradoks je da se u najtežim situacijama najlakše vidi šta nedostaje tržištu. Koji novi proizvodi ili iskustva bili zgodni? Ako postoji brzina u egzekuciji, spremnost da se prihvati rizik, feniksi polete i pozicioniraju se vrlo brzo. Virutalnim sajmovi sada doživljavaju boom. Zašto offline ako možeš na internetu da napraviš B2B event za 5 do 10x manje? Tražnja za virtuelnim sajamskim rešenjima skočila je 10x u poslednjih mesec dana.
  3. FIKSER – ovde imamo dva biznis karaktera. Jedan čine firme koje su kroz borbu za opstanak valjda izgradile imuni sistem. Iskustvo iz recesije, bombardovanja, inflatornog perioda, sankcija – sve je to naučilo ove žilave firme da urade brzinsko snižavanje troškova poslovanja, oportunistički pristupe situaciji, iskoriste strateška partnerstva sa ključnim kljentima i srede (eng. fix) situacije kako bi nakon krize mogle i dalje da plivaju na tržištu. Drugi biznis karakter su velike firme sa mnogo kapitala, velikom likvidnošću koje u danu suspenduju sve troškove, otpuste ljude, smanje plate i izađu iz krize manje povređene.
  4. FLEXI – mešavina Feniksa i Fiksera. Već sam pisala o kompanijama koje nađu i u najtežim sitacijama efikasan način da im stvari idu na ruku. Posao sa dostavom je u ovoj krizi cvetao. Donesi.com dostavlja ne samo hranu, već i apotekarske proizvode. Sa jedne strane, imamo kratkoročni triger promene, a sa druge strane i moguć dugoročni pozitivan utica na biznis. Search podaci sa googla kažu da postoji veliki volumen pretrage za tzv. VIRTUALNIM POSLOVIMA (virtual job), pa eto ideje za diversifikaciju job-marketa.
  5. FRAS – šta ćete, imamo i one koji podlegnu krizi. Mala likvidnost, velika zaduženost, mala mogućnost za preživaljavanje, biznis-respiratori ne postoje, a često nema ni tržišne strategije pa udruženo zlo lakše dovede do poslovnog frasa.

Volela bih da ima manje FORA kompanija jer one nerviraju sve normalne firme. No, verujem da je to utopistički san profesorke opšte književnosti i teorije književnosti (autorke) o pravednosti, pa zato ovaj segment treba gledati kao datu tržišnu nepogodu (It’s a given, što bi rekli moji rođaci iz Engleske).

Nije baš dobra vest kad znaš da veliki deo male privrede Srbije lagano može da doživi FRAS scenario. Daleko bilo! Drž’te se ljudi! Kupujte šta god možete od malih i mikro preduzeća u svojim zemljama jer se svaka kupovina računa. NIje mnogo, ali bar nešto!

Za FIKSERE se ne sekiram. Tu su „natural born survivors“ a i bogate korporacije koje imaju snage da čekaju bolja vremena.

Zanimljiv je FLEXI . Od njega treba naučiti „odluči i uradi“ pristup. Kod FLEXI-a nema dugih sastanaka i radnih grupa koje se deset dana dogovaraju da usklade agende. Vreme je ODMAH, fokus je na brzoj jeftinoj izmeni koja ima veliki uticaj na biznis.

FENIKS.? Najhrabriji. Zna da uvek postoji alternativni pristup.
Strategija- reč koju mnogi koriste, a feniks je živi.

Doduše, nije lako da iz ovog našeg kokošarnika poleti tako divna ptica.
Možda kad bude više pepela?

 

Vera Lloyd-Thomas
CEO, Kreativa New Formula, an element of Alkemy

OVAJ VERIN BLOG JE 21.aprila 2010.  OBJAVLJEN NA MEDIA MARKETING PORTALU
https://www.media-marketing.com/kolumna/ne-mozemo-svi-na-foru-neko-mora-na-mozak/
A MI GA PRENOSIMO U POTPUNOSTI.

Podelite post: